Traditii si obiceiuri de Ignat

Ziua de 20 decembrie este un motiv de bucurie pentru majoritatea romanilor, este sarbatoarea inchinata Sfantului Ignatie Teoforul si este cunoscut in popor sub denumirea de Ignatul porcilor.

bugheaSe spune ca in seara de dinaintea Ignatului, porci viseaza ca vor fi taiati. Din acest motiv acestia nu se mai ingrasa, nu mai pun carne pe ei si nici nu mai mananca pentru ca si-au visat moartea.

Traditiile din ziua de Ignat:

  • La taierea porcului nu e bine ca cei milosi din fire sa stea, deoarece se zice ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare si va fierbe greu. Unii batrani spun ca dupa ce porcul a fost taiat, parlit si spalat, e bine sa pui o patura pe el si un copil sa-l incalece. Asta va aduce un an fara boli si plin cu bogatii si sanatate. Este bine atunci cand se taie porcul, oamenii sa rosteasca cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar inainte de sacrificare sa spuna: Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi. Aceste cuvinte erau adresate pentru iertarea uciderii voite a animalului, atat sfantului care patrona ziua de taiere cat si lui Dumnezeu.
  • In zona Teleormanului, un alt obicei spune ca pe fruntea copiilor este bine sa se faca semnul crucii cu sangele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi plini de sanatate si rosii in obraji in anul care va veni.
  • In ajunul Ignatului se fierbe grau din care sa manance toti membrii familiei, iar ce ramane se da pasarilor a doua zi in zori, acest obicei se face pentru bunul mers al vietii si al treburilor. Tot in ajun se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza. Se spune ca e bun pentru leac de bube dulci la copii.
  • In unele locuri, untura de porc negru este folosita la vraji. De asemenea, cei care erau banuiti ca vor ajunge strigoi erau unsi cu untura de porc negru. In ajun de Ignat, vrajitoarele umbla sa „ia belsugul” caselor, iar gospodinele imprastie mei si grau in fata casei.

Cei care au ajutat la porc, primesc pomana porcului, de la care este nelipsita tuica fiarta.